Bent u voor langere tijd weg? Bijvoorbeeld voor een studie of baan in het buitenland? Dan kan er iemand voor deze periode tijdelijk in uw woning wonen. Dat noemen we huisbewaarderschap. Hiervoor heeft u onze toestemming nodig. In deze vraag leest u alle voorwaarden voor huisbewaarderschap.

Veel gevraagd over Tijdelijke bewoning

Kan ik de huur opzeggen als er nog een huisbewaarder in mijn woning woont?

Algemeen

U kunt de huur gewoon opzeggen. U heeft een opzegtermijn van minimaal 1 maand en maximaal 3 maanden. U geeft dit zelf door aan de huisbewaarder. Hij of zij mag niet in de woning blijven wonen als u de huur opzegt. U zorgt er ook zelf voor dat de huisbewaarder de woning verlaat.

Ik ben langere tijd niet in mijn woning. Kan iemand tijdelijk in mijn woning wonen?

Algemeen

Ja, dat kan. U kunt ervoor kiezen om uw huurwoning tijdelijk te laten bewonen door iemand anders (huisbewaarderschap). Hiervoor heeft u toestemming nodig van Woonin. In het stappenplan hieronder leest u meer informatie over de voorwaarden.

Heeft het verhuren van een kamer, huisbewaarderschap of inwoning gevolgen voor (de hoogte van) mijn huurtoeslag?

Algemeen

Het kan zo zijn dat veranderingen die te maken hebben met de (ver)huur van uw woning gevolgen hebben op uw recht op huurtoeslag en de hoogte ervan. Neem voor advies contact op met de Belastingdienst.

Wat is een huisbewaarder?

Algemeen

Kunt u voor een langere tijd (minimaal 3 maanden en maximaal 12 maanden) niet in uw huurwoning wonen met een geldige reden? Bijvoorbeeld omdat u gaat proefsamenwonen of vanwege een sabbatical, werk- of studieverplichtingen in het buitenland? Dan mag iemand anders tijdelijk in uw huis wonen. Dit noemen we een huisbewaarder. Hiervoor heeft u toestemming nodig van Woonin. Meer over het huisbewaarderschap leest u in onze voorwaarden.

Moet de huisbewaarder zich inschrijven op het adres waar ik huurder van ben?

Algemeen

Ja, de huisbewaarder moet zich inschrijven op dat adres bij de gemeente. U als huurder informeert de Belastingdienst over de tijdelijke onderhuur. Het kan zijn dat u minder of geen huurtoeslag krijgt tijdens de tijdelijke onderhuur. U kunt dit nakijken op de website van de website van de Belastingdienst.

De huisbewaarder kan de adreswijziging digitaal doorgeven via het gemeenteloket: