Middenhuurwoningen

We hebben regelmatig woningen in de middenhuur te huur. Dit verschilt van luxe appartementen tot ruime eengezinswoningen. De meeste woningen zijn nieuwbouw of helemaal opgeknapt. Ze hebben vaak een eigen buitenruimte en parkeerplek.

Veel gevraagd over Middenhuurwoningen

Wat is het verschil tussen vrije sector en middenhuur?

Algemeen

Middenhuurwoningen zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs hoger dan € 808,06 en € 1.126,- per maand.

Voor deze woningen geldt een inkomensplafond:

  • € 64.578,- voor een alleenverdiener.
  • € 76.319,- voor 2 of meer personen met een inkomen.

Bij HuurVoorrang geldt geen inkomensplafond. Zo kunnen we mensen meer stimuleren om door te stromen naar een middenhuurwoning. Onze vrijesector huurwoningen hebben een huurprijs vanaf € 1.126,- per maand (prijspeil 2023), hiervoor geldt geen inkomensplafond. Meer weten over HuurVoorrang? Kijk dan hier voor meer informatie.

Wat zijn de voorwaarden voor het huren van een middenhuurwoning?

Algemeen

Middenhuurwoningen zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs hoger dan € 808,06 en € 1.126,- per maand.

Uw inkomen bepaalt of u in aanmerking komt voor een middenhuurwoning. Hiervoor moet uw bruto SV-jaarinkomen minstens 42 keer de netto huur per maand zijn en maximaal € 64.578,- (alleenstaand) of € 76.319,- (meerpersoonshuishouden). Verdient u meer? Dan kunt u alleen huren als u in aanmerking komt voor HuurVoorrang.

Rekenvoorbeeld:
De netto huurprijs* van een woning is € 900 per maand. U moet dan minimaal 42 x € 900 = € 37.800 bruto per jaar verdienen.

* De netto huur is de huur zonder servicekosten, gas en elektra. Servicekosten zijn kosten voor extra diensten. Zoals schoonmaak, onderhoud van de tuinen en de glasverzekering. De hoogte van de servicekosten verschilt per woning. In een flat betaalt u bijvoorbeeld meer dan in een eengezinswoning. Het bedrag dat u betaalt is een voorschot. Aan het einde van het jaar berekenen wij hoeveel geld u terugkrijgt of moet bijbetalen.

Wat zijn middenhuurwoningen?

Algemeen

Woonin verhuurt naast sociale huurwoningen ook vrije sector huurwoningen, waaronder middenhuurwoningen.

  • De huurprijs van een middenhuurwoning is hoger dan € 808,06 tot € 1.126,- (prijspeil 2023).
  • De huurprijs van een woning in de vrije sector is vanaf € 1.126,-.

Voor deze woningen krijgt u geen huurtoeslag. Op www.wooninmiddenhuur.nl vindt u ons aanbod en leest u waar u rekening mee moet houden. U reageert op een woning via Qii.

Hoe reageer ik op woningen in de middenhuur?

Algemeen

U bekijkt ons aanbod www.wooninmiddenhuur.nl. Via Qii kunt u reageren op een woning. Qii is een online omgeving waar u veilig uw persoonsgegevens verzamelt. Denk hierbij aan gegevens van de Belastingdienst, Mijn Overheid en het UWV.

De middenhuurwoningen worden niet aangeboden via WoningNet.

Hoe controleert Woonin mijn gegevens bij het inschrijven voor een middenhuurwoning?

Algemeen

Om uw inschrijving voor een middenhuurwoning te controleren, maken wij gebruik van Qii. Dit is een online omgeving waar u veilig uw persoonsgegevens verzamelt. Denk aan gegevens van de Belastingdienst, Mijn Overheid en het UWV. Wij bekijken uw gegevens om te zien of u aan de eisen voldoet voor het huren van een middenhuurwoning.

Heeft u een vraag? Kijk dan op www.wooninmiddenhuur.nl/faq voor meer informatie.

Ik huur een woning in de middenhuur en ga binnenkort verhuizen. Mag ik een nieuwe huurder voordragen?

Algemeen

Nee, wij willen onze woningen zo eerlijk en passend mogelijk verhuren. Daarom kunt u geen nieuwe huurders voor uw oude woning voorstellen. We willen alle woningzoekenden namelijk een eerlijke kans geven. Uw oude woning wordt geadverteerd op www.wooninmiddenhuur.nl. U kunt iemand natuurlijk wel laten weten dat uw woning hier op geadverteerd staat. U vindt hier meer informatie over toewijzing.

Ik huur een woning in de middenhuur en ga binnenkort verhuizen. Kan ik spullen ter overname aanbieden?

Algemeen

De woning moet volgens de algemene huurvoorwaarden leeg worden opgeleverd. In sommige gevallen is het mogelijk om overnames met een nieuwe huurder af te spreken.

Ik heb op een middenhuur of vrijesector woning gereageerd via Qii paspoort, hoe krijg ik reactie?

Algemeen

U krijgt een e-mailbevestiging van Qii huurpaspoort als u hebt gereageerd op een woning. Ook kunt u in de Qii-app zien dat uw reactie succesvol geplaatst is onder het kopje 'actief'.

Door de vele reacties op onze woningen is het niet mogelijk om iedereen hierover persoonlijk te informeren. Mocht u als kandidaat geselecteerd worden, dan nemen wij altijd persoonlijk contact met u op. Meer informatie over het Qii huurpaspoort kunt u vinden op www.wooninmiddenhuur.nl.

Wat is HuurVoorrang?

Algemeen

Huurt u nu een sociale huurwoning? Dan maakt u kans op HuurVoorrang. Zo schuift u door naar een middenhuurwoning en komt uw woning beschikbaar voor iemand die een sociale huurwoning zoekt.

U vindt hier meer informatie over HuurVoorrang.

Ik heb op een middenhuurwoning gereageerd via Qii paspoort. Mijn inkomen is gewijzigd, hoe pas ik dit aan?

Algemeen

U kunt uw inkomen dat is opgehaald bij het UWV zelf wijzigen door in te loggen via de e-mail “Qii compleet ”of “Qii geüpdatet”.

  • Klik op “Zelf inkomen opgeven” en vul uw bruto jaarinkomen in. Upload vervolgens een werkgeversverklaring en een recente loonstrook. Wij kunnen dan uw nieuwe inkomen en uw documenten inzien.
  • Bent u ondernemer of ZZP'er? U leest meer informatie op www.wooninmiddenhuur.nl/faq.