Energielabel

Een energielabel laat zien hoe zuinig een woning is. Er zijn energielabels van A tot en met G. Een woning met een A-label is het meest energiezuinig. De woning is dan goed geïsoleerd en stoot weinig CO2 uit. Een woning met een G-label is het minst energiezuinig. Sinds 1 januari 2015 wordt de energiezuinigheid van een woning aangegeven met een getal: de Energie-index. Meer informatie vindt u op de de website over energielabels.

Veel gevraagd over Energielabel

Waar kan ik het energielabel van een woning vinden?

Algemeen

Woont u in een huurwoning van Woonin? U kunt uw energielabel opzoeken op de website Energielabel.nl. U vult uw postcode en huishummer en u ziet direct uw energielabel. Bij het resultaat staat hoe lang het label nog geldig is.

Bent u op zoek naar een huurwoning en wilt u het energielabel weten?
Op de website van DĀK regio Utrecht (WoningNet) staat er bij elke woningadvertentie wat het energielabel is.

Kunt u het energielabel van uw woning niet vinden? Neem dan contact met ons op.

Wat is een energielabel?

Algemeen

Het energielabel beschrijft hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel wordt uitgegeven door een gecertificeerd bureau. Wij hebben geen invloed op de uitslag van het energielabel.

Welke onderdelen bepalen het energielabel?

Het energielabel wordt berekend met een landelijke rekenmethodiek. Deze rekenmethodiek stelt de Rijksoverheid vast. Voor de berekening van een energielabel worden 450 kenmerken gebruikt. Belangrijke onderdelen zijn:

  • De bouwkundige eigenschappen van de woning. Bijvoorbeeld het soort woning (hoekwoning, tussenwoning of een appartement) en hoe groot de woning is.
  • Installaties in het gebouw of de woning, zoals zonnepanelen, stadsverwarming en cv-ketel.

Heeft u een vraag over het energielabel van uw woning? Neem dan contact met ons op.

Ik denk dat het energielabel van mijn woning niet klopt. Wat nu?

Algemeen

Woonin gaat er vanuit dat de energielabels kloppen. Denkt u dat het energielabel van uw woning niet klopt? Of heeft u een vraag? Neem dan contact met ons op.

Mijn woning heeft een verlopen energielabel, mag dat?

Algemeen

Het energielabel mag verlopen zijn als u al in de woning woont. Er is geen maximale termijn voor hoe lang een energielabel verlopen mag zijn.

Wij zijn verplicht om bij elke nieuwe verhuring een actueel (niet verlopen) energielabel aan de huurder voor te leggen. Dit betekent dat het energielabel dan niet 10 jaar of ouder mag zijn.