Huurwoning

In ons aanbod vindt u sociale huurwoningen, middenhuur- en vrijesector huurwoningen. U kunt alleen reageren op woningen die passen bij uw inkomen. Weet u niet in welke woning u mag huren? Lees dan de 'meest gestelde vragen' op deze pagina.

Veel gevraagd over Huurwoning

Welke documenten lever ik aan als ik in aanmerking kom voor een sociale huurwoning?

Algemeen

Belangrijk om te weten!
Staat u na het bekijken van de woning op nummer 1? Dan krijgt u van DĀK regio Utrecht (WoningNet) een uitnodiging om gegevens aan te leveren. Dit moet u op tijd doen. Als u niet alle of niet de juiste documenten aanlevert, komt u niet meer voor de woning in aanmerking. We gaan dan door met de volgende kandidaat. We sturen u in dat geval een afwijzingsmail.

Twijfelt u of u de juiste documenten heeft?
Bekijk dan hieronder het stappenplan. Hier kunt u vinden welke documenten u altijd moet inleveren en in sommige situaties. Komt u er nog steeds niet uit? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via 088 98 90 123.

Wat is het verschil tussen vrije sector en middenhuur?

Algemeen

Middenhuurwoningen zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs hoger dan € 879,66 en tot € 1177,61 per maand.

Voor deze woningen geldt een inkomensplafond:

  • € 69.951,- voor een alleenverdiener.
  • € 82.669,- voor 2 of meer personen met een inkomen.

Onze vrijesector huurwoningen hebben een huurprijs vanaf € 1177,61 per maand (prijspeil 2024).

Bij HuurVoorrang geldt geen inkomensplafond
Zo kunnen we mensen meer stimuleren om door te stromen naar een middenhuurwoning. Meer weten over HuurVoorrang? Kijk dan hier voor meer informatie.

Hoe kan ik een sociale huurwoning bij jullie huren?

Algemeen

Op de website van DĀK regio Utrecht vindt u het actuele aanbod.

De kandidaat met de langste inschrijfduur op de website van DĀK regio Utrecht (WoningNet) krijgt als 1e de kans om een sociale huurwoning te huren. Dus hoe langer u ingeschreven staat, hoe groter de kans is dat u een sociale huurwoning krijgt.

Voorrang op een woning
Mensen met een laag inkomen krijgen voorrang bij woningen met een lage huur. En er zijn nog meer uitzonderingen. Dat zijn de zogenaamde 'urgenten'. Deze mensen mogen om verschillende redenen met voorrang reageren op bepaalde woningen. Urgenties worden niet door Woonin verstrekt. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Urgentiewijzer.

Wat betekent passend toewijzen voor mij?

Algemeen

U kunt niet elke woning huren. Bij passend toewijzen kijken wij naar uw inkomen en naar de grootte van uw gezin.

  • Bij het inkomen gaan wij uit van het inkomen van alle personen die met u mee verhuizen. Kinderen tellen wij niet mee. Wij noemen dit uw verzamelinkomen.
  • Bij de grootte van uw gezin kijken wij ook naar alle personen die met u mee verhuizen. Kinderen tellen wij daar wel mee. Wij noemen dit uw huishouden. Broers, zussen, neven en nichten rekenen wij niet onder uw huishouden. Met hen vormt u geen duurzaam huishouden. Dat wil zeggen dat u met hen de komende jaren niet alle lusten en lasten zult delen.

Meer informatie vindt u op de website van DĀK Regio Utrecht.